Bij het kiezen van de perfecte yogamat spelen verschillende factoren een rol, zoals materiaal, dikte en vooral de lengte. Voor veel yogi’s is de standaardlengte van een yogamat voldoende, maar voor anderen kan een langere of extra lange yogamat een wereld van verschil maken. In deze blog bespreken we de verschillen tussen een lange yogamat en een extra lange yogamat en helpen we je bepalen welke het beste bij jouw behoeften past.

Wat is een Lange Yogamat?

Een lange yogamat is over het algemeen langer dan de standaard yogamat, die meestal rond de 173 cm (68 inch) is. Lange yogamatten zijn vaak tussen de 183 cm (72 inch) en 200 cm (79 inch) lang. Deze extra lengte kan comfort en gebruiksgemak verbeteren, vooral voor langere personen.

Voordelen van een Lange Yogamat:
 1. Meer Ruimte voor Beweging: Een langere mat biedt meer ruimte om uit te strekken in verschillende houdingen, wat handig is voor dynamische yogastijlen zoals Vinyasa of Ashtanga.
 2. Geschikt voor Langere Personen: Mensen die langer zijn dan gemiddeld, zullen zich comfortabeler voelen en beter ondersteund worden op een langere mat.
 3. Veelzijdigheid: Lange yogamatten kunnen veelzijdiger zijn in gebruik, bijvoorbeeld voor andere oefeningen zoals pilates of stretching, waarbij extra ruimte wenselijk is.
Wanneer Kiezen voor een Lange Yogamat:
 • Lengte: Als je tussen de 173 cm en 183 cm lang bent, kan een lange yogamat ideaal zijn.
 • Dynamische Yoga: Voor yogastijlen die veel beweging en grote houdingen vereisen.
 • Extra Comfort: Als je meer ruimte wilt om je comfortabel uit te strekken zonder de mat te verlaten.

Wat is een Extra Lange Yogamat?

Een extra lange yogamat gaat nog een stap verder en biedt nog meer lengte dan de standaard en lange yogamatten. Deze matten zijn meestal langer dan 200 cm (79 inch), wat ze ideaal maakt voor zeer lange personen of voor specifieke behoeften.

Voordelen van een Extra Lange Yogamat:
 1. Maximale Ruimte: Biedt de maximale ruimte voor beweging, ideaal voor zeer lange personen of voor oefeningen die veel ruimte vereisen.
 2. Comfort en Ondersteuning: Extra lange matten bieden uitgebreide ondersteuning en comfort, vooral voor houdingen waarbij je volledig moet uitstrekken.
 3. Veelzijdig Gebruik: Net als lange yogamatten, zijn extra lange yogamatten ook geschikt voor andere fysieke activiteiten zoals fitness, pilates en stretching.
Wanneer Kiezen voor een Extra Lange Yogamat:
 • Lengte: Als je langer bent dan 183 cm, biedt een extra lange yogamat de beste ondersteuning en comfort.
 • Specifieke Behoeften: Als je specifieke behoeften hebt die extra ruimte vereisen, zoals bepaalde revalidatieoefeningen of intensieve stretchingroutines.
 • Maximale Comfort: Voor diegenen die graag veel bewegingsvrijheid willen hebben tijdens hun yogasessies.

Welke is de Juiste Keuze voor Jou?

De keuze tussen een lange yogamat en een extra lange yogamat hangt sterk af van je persoonlijke lengte en de aard van je yogapraktijk.

Kies een Lange Yogamat als:
 • Je tussen de 173 cm en 183 cm lang bent.
 • Je wat extra ruimte wilt voor dynamische yogabewegingen.
 • Je behoefte hebt aan een mat die veelzijdig genoeg is voor verschillende soorten oefeningen.
Kies een Extra Lange Yogamat als:
 • Je langer bent dan 183 cm.
 • Je specifieke behoeften hebt aan extra ruimte voor bepaalde oefeningen of revalidatie.
 • Je maximale bewegingsvrijheid en comfort zoekt tijdens je yogasessies.