Wat kan je doen met een paar slappe worteltjes? Een half potje pesto? Een blik bonen met een half brood? Lezers van The Guardian die zich afvragen wat ze met het voedsel aan moeten dat ze onderin de krochten van hun koelkast hebben gevonden, kunnen sinds kort terecht met hun vragen bij Dinner Doctor Rachel Kelly. De krant hoopt zo iets te doen tegen voedselverspilling.

Kelly, uitverkozen tot thuiskok van het jaar, heeft bijna overal wel een oplossing voor, en geeft er desnoods een link met een recept bij.

Mensen die geen overrijp fruit willen weggooien, stelt ze voor er een smoothie van te maken. Overrijpe peren? ‘Maak er perenmoes van’, adviseert Kelly.

Verlepte sla kun je volgens de dinner doctor weer tot leven brengen via osmose. Dat komt voor sla neer op: leg de verlepte slablaadjes een uurtje of drie in een kom met koud water waardoor de beschadigde en uitgedroogde cellen weer kunnen herstellen. Maar er slasoep van maken kan ook.

Wat iemand moet met bekertjes fruityoghurt die over de datum zijn? Kelly’s recept: hup, in de vriezer voor bevroren yoghurt. En als er niet te veel additieven in zitten, kun je de inhoud van die bekertjes yoghurt toevoegen aan slagroom, luidt de tip van Kelly. ‘Met wat vers fruit erbij heb je een fruitsyllabub.’

De eetdokter is de Britse variant op ons eetmaatje, maar dan efficiënter en goedkoper.