De biefstuk die u vanavond eet kan net zo dodelijk zijn als een sigaret. Want een eiwitrijk dieet zoals het Atkins-dieet mag dan wel goed zijn voor de lijn, maar je wordt er niet oud mee. Dit blijkt uit twee Amerikaanse onderzoeken.

Bij het eerste onderzoek werden muizen op 25 verschillende diëten gezet. Het tweede onderzoek heeft gedurende 20 jaar zo’n 7000 volwassenen van rond de 50 in de gaten gehouden. Beide onderzoeken bevestigen de negatieve effecten van eiwitten.

Bij volwassenen die veel eiwitten naar binnen werken is de kans op het ontwikkelen van kanker vier maal groter. Het risico is bijna even hoog als het risico op kanker door het roken van 20 sigaretten per dag.

De aminozuren waaruit dierlijke eiwitten zijn opgebouwd kunnen schade aan het dna veroorzaken en zo bijdragen aan het ontstaan van kanker. Bovendien lopen eiwiteters een twee keer groter risico te sterven binnen de komende 18 jaar.

Behalve rood vlees is een teveel aan zuivelproducten met veel eiwitten, zoals melk en kaas, ook gevaarlijk, aldus de onderzoekers. Kip, vis, peulvruchten, groenten, noten en granen zijn gezondere eiwitbronnen. Maar eet je een stukje kip of zalm, dan heb je wel al 40 procent binnen van de aanbevolen dagelijkse eiwitinname.

Het goede nieuws is dat 65-plussers zich wel tegoed kunnen doen aan voedsel met een hoog eiwitgehalte. Bij mensen boven de 65 neemt de spiermassa af en worden mensen fragieler. Ook kan het oudere lichaam minder goed eiwitten absorberen en verwerken. Dit is te compenseren door het eten van matig tot veel eiwitten.