Sommige voedselproducten zullen er over 30 jaar mondjesmaat of helemaal niet meer verkrijgbaar zijn. Dankzij de klimaatverandering ontstaat er een voedselschaarste waardoor deze geliefde producten niet of nauwelijks meer en te krijgen zijn. Die 30 jaar zijn zo om.

Koffie

‘Koffieroest’ een schimmel bedreigt de koffieplant. Grote producerende landen ondervinden hier al hinder van en koffieketen Starbucks heeft al koffieplantages gekocht om uit te vinden hoe ze koffieplanten kunnen ombouwen. Zal de koffie dan nog hetzelfde smaken?

Chocolade

Bill Gates van Microsoft voorspelt een temperatuurverhoging in 2050 van 2.3 graden. Dat betekent voor West-Afrika, waar 70 procent van de cacao wordt verbouwd, dat er op hoger gelegen, koudere, gronden verbouwd moet gaan worden. Er is één probleem: West-Afrika is behoorlijk plat. Dat is heel vervelend voor de chocoholics maar vooral voor de cacaoboeren. En dan hebben we het nog niet over Amsterdam. Dat is de grootste overslaghaven van cacao ter wereld.

Pindakaas

De prijzen voor pinda’s gaan al omhoog. Te weinig of teveel regen zorgt ervoor dat de pindaplant verdroogt of wegrot. Maak plaats in de voorraadkast!

Franse wijn

Opeens moesten zo’n dertig jaar geleden de druiven twee weken eerder geplukt worden. Er zat ook meer suiker en minder zuur in de druiven. Sommige wijnboeren zijn al overgegaan naar andere druivensoorten die beter tegen warmte kunnen. In het zuidwesten van Frankrijk (Bordeaux) kan de klimaatverandering ervoor zorgen dat de Cabernet- en Merlotdruif het loodje gaan leggen.

Appeltaart

Als de opwarming van de aarde de appelbomen raakt, dan zijn de laatste appeltjes gevallen. De appelboom doet namelijk een winterslaap en begint alleen met de bloei als deze voorbij is. Geen koude betekent geen appelboom en geen appels meer. Ook peer, pruim en abrikoos kennen dit proces.

Water

Het smaakt een beetje vlak, maar is het heerlijkste wat je je kunt voorstellen als je hevige dorst hebt. En je kan niet zonder. In de Verenigde Staten verwacht men dat over twintig tot dertig jaar eenderde van het land een groot watertekort heeft. Op dit moment wordt Californië getroffen door grote watertekorten. Dat grote multinationals nu al de grootste waterbronnen opkopen betekent dat die het probleem al zien aankomen en er flink aan kunnen gaan verdienen. Water per fles is de toekomst. Publieke waterbedrijven krijgen het nakijken.

Verse vis

De sluipende opwarming zorgt voor minder zuurstofopname van de oceanen. Het resultaat zal zijn dat vissen minder groeien. Men verwacht dat vissen 15 tot 25 procent aan gewicht zullen verliezen. Ook zullen ze koudere streken gaan opzoeken in het noorden en zuiden. Minder vis in de oceanen zal de voedselketen hevig verstoren waardoor alleen de grootste roofvissen overblijven. De kleintjes gaan eraan onderdoor. Tabee haring, adieu sardien.