Darren McGrady was ruim een decennium de chefkok van koning Elizabeth II. Blijkbaar had hij geen geheimhoudingsplicht, want hij heeft er een boekje over opengedaan. Wat er zich in Buckingham Palace upstairs en downstairs afspeelt, is Downton Abbey in het kwadraat.

De ingrediënten moeten van topklasse zijn

Als er peren voor 24 personen besteld moesten worden, leverde de hofleverancier er 120 af. De beste werden uitgekozen na een uitvoerige selectie. De koningin gaat wel mee met de vernieuwingen op het gebied van voedsel: lokaal voedsel geniet de voorkeur. Biefstuk, fazant en kwartel moeten bij voorkeur komen van de koninklijke domeinen.

Het servies is antiek en een vermogen waard

Het grootste deel van het servies dateert uit de 19e eeuw, en owee als er een barst in kwam of een stukje vanaf werd gestoten. De koperen potten en pannen in de keuken dateren nog uit de tijd van koningin Victoria, en dat is 120 jaar geleden.

Gasten moeten net zo snel eten als de koningin

Als Elizabeth vork en mes neerlegt als ze klaar is met het voorgerecht, dan drukt haar persoonlijke bediende op de bel voor de volgende gang. Beetje dooreten dus.

Koningin neemt kijkje in de keuken

Waar koks ook mee bezig zijn, ze moeten alles laten liggen, drie passen naar achteren zetten en een buiging maken. Een ramp als er een kaassoufflé uit de oven moet.

Een eenvoudige maaltijd is drie gangen

Als er geen gasten zijn of als een lint doorgeknipt moet worden, eten Elizabeth en gemaal prins Philip samen, aan een kleine tafel in de salon. Nooit op de bank met een bord fish and chips.

Elizabeth is chocoholic

‘s Middags bij de thee chocoladekoekjes en ‘s avonds als dessert chocolademousse of -taart. Ze lust er wel chocoladepap van.

De verkleedpartijen gaan de hele dag door 

Koffers vol kleding gaan er mee naar Balmoral Castle in Schotland of op staatsbezoeken. De eerste omkleedpartij begint voor het ontbijt. Voor een jachtpartij wordt de koningin in jachtkleding geholpen. Na de jacht douchen, een verse deux-piece aan en lunchen. Voor het diner wordt er wederom van kleding veranderd. De mannelijke familieleden doen dat ook.